www.mklcrimedesk.com

Kalimah Allah: Mahkamah TOLAK Kebenaran Merayu oleh Gereja Katolik Malaysia

23 Jun 2014 - Kuala Lumpur. MAHKAMAH-HERALD READER: Mahkamah Persekutuan hari ini menolak permohonan kebenaran merayu oleh Gereja Katolik berhubung isu penggunaan kalimah Allah. 4 daripada 7 panel hakim yang bersidang itu menolak permohonan berhubung keputusan Mahkamah Rayuan yang melarang penerbitan mingguan 'The Herald' daripada menggunakan kalimah 'ALLAH', dalam versi bahasa Malaysia terbitannya .VT: VCG: Putrajaya.


Keputusan Majoriti 4 vs 3


Tan Sri Richard Malanjum
YA Hakim Datuk Zainun Ali
Ia adalah keputusan majoriti 4 lawan 3 yang melarang penggunaan Kalimah Allah dalam terbitan mingguan The Herald berkenaan. 

4 hakim yang menolak permohonan itu ialah, Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria, Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif, Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin dan ,Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Suriyadi Halim Omar. 

Sementara 3 hakim yang membenarkan pemorhonan itu ialah Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum, serta 2 hakim mahkamah persekutuan, Datuk Zainun Ali dan Datuk Jeffrey Tan Kok Wha.

Lihat video di sini:Kalimah Allah: Mahkamah TOLAK Kebenaran Merayu oleh Gereja Katolik Malaysia Kalimah Allah: Mahkamah TOLAK Kebenaran Merayu oleh Gereja Katolik Malaysia Reviewed by Mkl Crimedesk on 3:03 PM Rating: 5

No comments:

ads 728x90 B
Powered by Blogger.