www.mklcrimedesk.com

MKL Crimedesk | KPDNKK KL Rampas Beg Tiruan Raya


25 Jun 2014 - Kuala Lumpur. Pelbagai barangan tiruan bernilai lebih 111 ribu ringgit dirampas dalam serbuan di Jalan Haji Taib, Kuala Lumpur semalam.
Serbuan ini dilakukan Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan KPDNKK Kuala Lumpur.

Beg Chanel, Levis tiruan dirampas


Dalam serbuan itu, pelbagai beg tangan, dompet dan aksesori tiruan yang menggunakan jenama terkenal seperti Prada, Chanel dan Levis dirampas.


"Sejak Januari 2014, pihak Kementerian telah mengambil tindakan terhadap 96 kes tindakan kepada peniaga di Kuala Lumpur yang babitkan nilai rampasan RM1.5 juta," kata Rosli Isa, Timbalan Pengarah KPDNKK Kuala Lumpur.

Pelanggaran Akta HakCipta 2011Penjualan barangan-barangan ini telah melanggar peraturan Hak Cipta mengikut Seksyen 8, Akta Perihal Dagangan 2011. Mana-mana pihak yang didapati melanggar kesalahan ini boleh didenda tidak lebih 10 ribu ringgit bagi setiap unit atau penjara tidak lebih 3 tahun.
MKL Crimedesk | KPDNKK KL Rampas Beg Tiruan Raya MKL Crimedesk | KPDNKK KL Rampas Beg Tiruan Raya Reviewed by Mkl Crimedesk on 6:31 PM Rating: 5

No comments:

ads 728x90 B
Powered by Blogger.