www.mklcrimedesk.com

MKL Crimedesk | Bukit Aman Tumpaskan Sindiket Pasport & Levi Palsu21 Julai 2014 - Bukit Aman, Kuala Lumpur. Bahagian Pemalsuan Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman berjaya melumpuhkan sindiket pemalsuan di dokumen Imigresen bagi mendapatkan permit kerja warga asing.

Timbalan Pengarah Risikan Operasi Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman, Datuk Jalil bin Hassan dalam operasi Khas malam tadi, Ops Levi Polis berjaya memberkas 10 orang di sekitar Lembah Klang.

7 daripada mereka lelaki Melayu dan seorang lelaki Cia warga tempatan manakala 2 wanita yang ditahan seorang warga Thailand dan seorang lagi warga Indonesia taraf pemastautin tetap. Semua mereka berumur dalam lingkungan 26 ke 56 tahun.

Jaket Imigresen

Turut dirampas 8 unit telefon bimbit, 2 buah laptop, 15 pelbagai cop, 223 pasport dan sehelai jaket imigresesn bersama uniform yang melambangkan logo Imigresen serta wang tunai asing bernilai 83 juta rupiah.

Katanya lagi, sindiket ini telah mengeluarkan dokumen kelulusan palsu kepada syarikat-syarikat di sekitar Lembah Klang, Perak, Johor dan Pahang. 

Pihak syarikat hanya menyedari dokumen itu palsu setelah pembiayaan levi dibuat bagi tujuan memperbaharui permit kerja mereka.

Menyamar sebagai Pegawai Imigresen

Salah seorang daripada ahli sindiket itu telah menyamar sebagai Pegawai Imigresen yang berperaan membuat proses urusan permit kepada syarikat-syarikat tersebut.

Sejak penghujung tahun 2013 hingga Julai 2014 sebanya 8 laporan polis dibuat oleh individu dan syarikat yang menjadi mangsa dan jumlah kerugian dianggarkan lebih dari RM1juta.

Kes ini disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan. Jika disabit kesalahan boleh dikenakan hukuman tidak melebihi 10 tahun penjara dengan sebatan.MKL Crimedesk | Bukit Aman Tumpaskan Sindiket Pasport & Levi Palsu MKL Crimedesk | Bukit Aman Tumpaskan Sindiket Pasport & Levi Palsu Reviewed by Mkl Crimedesk on 12:10 PM Rating: 5

No comments:

ads 728x90 B
Powered by Blogger.