
29 September 2014 - Kelana Jaya, Selangor. Lagi kes mengodam mesin pengeluaran wang tunai automatik ATM dikesan. Kali ini sekurang-kurangnya sejumlah wang tunai 2 juta ringgit lesap dalam tempoh 24 jam di 7 buah bank cawangan sama di sekitar Selangor. Kejadian disedari pihak bank kira-kira jam 3 petang tadi selepas liputan meluas dari media masa.
Difahamkan, antara lokasi terlibat Kota Damansara, Puchong, Kelana Jaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Klang dan Kajang. Pemeriksaan forensik ke atas rakaman litar tertutup cctv premis ke semua bank mendapati suspek menggunakan kad untuk membuka skrin mesin terbabit dan memasukkan CD ke dalam sistem komputer disyaki untuk digodam. Wang tunai pula dikeluarkan secara berperingkat.
Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman SAC Mohd Kamarudin Md Din, kejadian hari ini dilakukan pada waktu sama dengan insiden semalam.
Polis yakin ATM terlibat telah digodam oleh suspek berbeza dari kumpulan yang sama berdasarkan modus operandi digunakan.
Kes godam ATM menggunakan sim kad telefon dan teknologi canggih seumpama ini adalah yang pertama berlaku di Malaysia.
MKL Crimedesk | Geng Latin Godam Mesin ATM RM2 Juta Lesap
Reviewed by Mkl Crimedesk
on
7:17 PM
Rating:

No comments: