www.mklcrimedesk.com

MKL Crimedesk | JERAT CINTA "AFRICAN SCAM" DI LAMAN SOSIAL FACEBOOK


14 November 2014 - Cheras, Kuala Lumpur. Padah bercinta dengan kenalan di laman sosial facebook, seorang Pembantu Tadbir di sebuah jabatan kerajaan di Putrajaya kerugian lebih 100 ribu ringgit selepas dia menjadi mangsa sindiket penipuan internet yang digelar "African Scam". 

Kahwin dan Hadiah Wang Tunai USD1 juta

Mangsa diperdaya seorang lelaki yang mula dikenalinya awal tahun ini. Lelaki yang menggunakan nama Aakil Muhsi atau Azim mengaku warga Eropah dan berhajat ingin berkahwin dengan wanita berkenaan. Mangsa turut dijanjikan wang tunai bernilai satu juta dolar Amerika sebagai hadiah.

Tolong Bayar Cukai RM107,350 ribu

Menurut cerita mangsa, suspek kononnya telah datang ke Malaysia bersama hadiah tersebut namun mangsa telah mengatakan yang hadiah itu telah ditahan di Imigresen Kota Kinabalu. Untuk menebus hadiah tersebut beliau harus membayar cukai dan suspek telah meminta mangsa menolong mangsa membayar cukai tersebut yang telah mengeluarkan RM107,350 dalam akaun berbeza secara berperingkat.

Mangsa yang mula menyedari tertipu selepas lelaki itu masih meminta wang daripadanya membuat laporan polis pertengahan Ogos lepas. Hasil siasatan hampir dua bulan, Polis melakukan beberapa serbuan di sekitar Kuala Lumpur, Kajang dan Puchong dua hari lepas. Dalam serbuan itu, 15 suspek termasuk seorang wanita tempatan ditangkap.
Selebihnya, 13 dari benua Afrika seperti Nigeria dan Uganda manakala seorang wanita Filipina.

Polis turut merampas pelbagai kad ATM pelbagai bank, 26 unit telefon bimbit dan 9 komputer riba pelbagai jenama.
Kes disiasat mengikut seksyen 420 kanun keseksaan bagi kesalahan penipuan wang.

MKL Crimedesk | JERAT CINTA "AFRICAN SCAM" DI LAMAN SOSIAL FACEBOOK MKL Crimedesk | JERAT CINTA "AFRICAN SCAM" DI LAMAN SOSIAL FACEBOOK Reviewed by Mkl Crimedesk on 7:25 PM Rating: 5

No comments:

ads 728x90 B
Powered by Blogger.